In 2019 en 2020 leerde ik bij Kees Brandenburg de fotografische techniek die bekend staat als caseïnedruk. Ik raakte onder de indruk van dit bijzondere procédé. Maar caseïne, zult u denken, heeft dat niet iets met kaas te maken? Dat klopt. En ook de manier van werken lijkt wel een beetje op een recept:

Ingrediënten:

Magere melk
Azijn
Ammonia
Aquarelverf
Diazidostilbene of DAS

Benodigheden:

Een zeef
Aquarelpapier
Handwarm water
UV-licht

Bereiding:

Giet de magere melk in een schaal. Verwarm tot 75 graden en voeg de azijn toe. Er ontstaan spontaan eiwitbolletjes. Zeef deze bolletjes uit de vloeistof. Wat resteert in de schaal is caseïne. Meng de caseïne met de ammonia tot een dikke pasta. Verdun de pasta met water tot een smeerbaar geheel. Voeg wat aquarelverf toe in een kleur naar keuze. Voeg de diazidostilbene toe. Smeer het mengsel op je aquarelpapier. Leg daarop een fotonegatief. Dek het geheel af met een glasplaat en belicht met UV-licht. Leg het papier daarna in handwarm water.

Het beeld dat op deze manier ontstaat is een caseïnedruk, een kaasfoto. Het procédé werd al in 1870 gepatenteerd, maar raakte snel in de vergetelheid. Toen ik er mee aan de slag ging zag ik meteen de combinatie met pinholefotografie voor me. Ook de caseïne-techniek versterkt het verhalende aspect van het fotografische beeld; de afbeelding is herkenbaar realistisch, maar de caseïnedruk maakt het beeld abstracter. Een pinhole- of caseïne-foto hebben allebei meer verhalende kracht dan een traditionele foto. Dus: voeg pinhole en caseïne toe aan je foto-recepten en je krijgt één groot fotoverhalenfeest.

• Diazidostilbene of DAS is de korte naam voor de lichtgevoelige stof Disodium 4,4′-Diazidostilbene-2,2′-disulfonate Tetrahydrate.
• Kijk ook eens op de website van Kees Brandenburg, polychrome.nl.

Ruud Smit

Uw fotokok, Ruud Smit
Uw fotokok, Ruud Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *