Kunsthistoricus Jaap Brouwer opent op zaterdag 19 maart om 16.00 uur de expositie Weergavetijd van de Doesburgse fotograaf Ruud Smit. Smit exposeert gerecycled fotografisch werk dat is gemaakt met in onbruik geraakte fotografische technieken, in ongebruikelijke combinaties maar met volkomen nieuwe artistieke inzichten. Volgens de fotograaf zelf is de manier van werken het best te omschrijven als analoge Photoshop.

Smit experimenteerde in coronatijd met negentiende-eeuwse technieken als caseinedruk, gomdruk en cyanotypie, of blauwdruk. Een deel van het werk dat hij in die periode maakte is al te zien op de website kaasfoto.nl. Voor de expositie maakte Smit een aantal series waarin hij deze drie technieken en combinaties ervan gebruikt, met als uitgangspunt negatieven van zijn werk uit de tweede helft van de 20e eeuw. Wat in de series vooral opvalt is hoe bijvoorbeeld een foto uit de jaren tachtig in blauwdruk andere details toont dan in kaasdruk. Hetzelfde beeld in gecombineerde techniek ademt een totaal andere sfeer, en in weer een andere variant dwingt Smit de toeschouwer om stil te staan, na te denken, en de serie nog maar eens te bekijken. Dat kost tijd, en daar is het de fotograaf in essentie om te doen.

Volgens Smit vertonen de technieken die hij gebruikt in de verte wel overeenkomsten met Photoshop, maar dan als analoog en tijdrovend handwerk. Het resultaat is nieuwe fotografie op basis van oud werk, met nog oudere technieken. Met het gebruik van de verschillende combinaties is de expositie zo behalve feitelijk, ook in de beeldtaal een reis door de tijd.

De officiële opening van de expositie is om 16.00 uur; de galerie is geopend vanaf 11.00 uur en op zondag 20 maart van 10.00 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *